העסק מתרחב ואתה צריך לגייס עובדים חדשים- נהדר!
כדאי שתקפיד על כמה כללים בכדי למנוע תביעות או כתבי אישום ממשרד הכלכלה.
אז מה באמת חשוב לדעת בהליך גיוס וקליטה של עובדים לארגון שלך?
- כשאתה מפרסם מודעה חדשה כדאי שתדע- על המודעה להיות בלשון זכר ונקבה יחד, אסור שהמודעה תכלול אלמנט מפלה לדוגמה אם אין קשר בין התפקיד לשירות צבאי ואתה תפרסם "שירות צבאי חובה"- יש אלמנט של אפליה כלפי מגזר חרדי וערבי. בנוסף, כדאי להימנע להימנע מכל תנאי במודעה שהוא לא רלבנטי לתפקיד שאתה מציע.
- איסור אפליה – האיסור בחוק ובפסיקה על אפליית עובדים על רקע כלשהוא: דת, מין, השקפה פוליטית, הורות, העדפה מינית או כל גורם אחר חל כבר בפרסום הצעת העבודה עוד לפני הקבלה לעבודה. מעסיק שלא קיבל עובד על רקע שיקול מפלה חשוף לקנס גבוה.
- אתה חייב שיעבדו בשבת בעסק שלך? אז מה קורה עם מועמד שמודיע שהוא מסרב לעבודה בשבת? החוק קובע כי יש איסור על אפליה בקבלת עובד מכיוון שאינו מוכן לעבוד ביום המנוחה השבועי (שבת) או בחג. אם לא תקבל עובד על רקע זה – אתה חשוף לתביעה.
- שאלות שכדאי שלא תשאל בראיון העבודה- האם את בהריון? האת מתכוונים להרחיב את המשפחה? כמה ימי מילואים אתה עושה בשנה? האם אתה מסורתי או דתי? וכל שאלה אחרת שעשויה להצביע על כך שאתה כמעסיק מעדיף עובדים כאלו או אחרים.
- אילו מסמכים אסור לבקש מהמועמד? פרופיל צבאי, אישור מהמרשם הפלילי- אלא אם במסגרת אותו תפקיד הדבר מחויב בחוק, כמו מורה שנדרש להציג אישור על אי רישום פלילי.
- יש בעסק שלך מעל 25 עובדים? אתה חייב להודיע לכל מועמד שעשה ראיון את תוצאות הריאיון גם אם לא התקבל, ואתה חייב לתת ייצוג הולם במסגרת העסק לאנשים עם מוגבלויות כל עוד הם כשירים לבצע את עבודתם
הליך גיוס העובדים בפועל כפוף לכל הוראות חוקי המגן הנוגעים למתן הזדמנות שווה לכלל המועמדים במשק ואיסור גורף על אפליה הן בהצעת העבודה, הן בריאיון והן בקבלה לעבודה.